Japan.
De lente is daar! Het lengen van de dagen kondigt het einde van de winter aan, de wedergeboorte van Moeder Natuur. Het is een periode waarin we weer opladen, vreugde voelen en het leven vieren.
Her en der zie je de eerste bloesems verschijnen. Wie wordt daar niet vrolijk van?!
Voor ons was de link met Japan dan ook snel gelegd: Lente. Licht. Lucht. Naar buiten. Natuur. Een nieuw begin. Bloesem. Kersenbloesem. Japan.
De Japanse Tuin van Hasselt opende haar deuren al op 22 maart. Van heinde en verre komen bezoekers voor de magische taferelen van de bloeiende kersenbloesems.
De Japanners hebben van oudsher een zeer respectvolle verhouding met de natuur. Vooral tijdens de lente komt deze verhouding helemaal tot zijn recht. Een goede reden voor Huis de Cat om onze Japan gerelateerde producten voor jou in de kijker te zetten.
thee in japan
Het bekendste drankje uit Japan is ongetwijfeld sake, een rijstwijn die zowel warm als koud gedronken wordt, maar net als in de rest van Azië wordt er veel thee gedronken in Japan. Japan staat bekend om haar bijzondere theeën. De meeste Japanse thee is groene thee, maar er zijn ook Oolongs en zwarte theeën. Er zijn theeën van verschillende kwaliteit en prijs. Dit gaat van een sencha naar een zeer exclusieve gyokuro. De periode van oogst, de variaties in de duur en intensiteit van het stomen, de plaats van de plantage, aan zee of in het hooggebergte, is van invloed op de smaak.
Een bijzondere thee is de Matcha. Matcha is de poederthee bekend van de beroemde theeceremonieën, hoewel Japanners Matcha thee ook gewoon in hun dagelijks leven drinken. Matcha wordt op bijzondere manier geproduceerd. Het is een arbeidsintensief proces. In Japan gebeurd het op de traditionele wijze.
De Japanse theeceremonie gaat net zo veel om het drinken van Matcha als om het gehele proces; om de schoonheid van het ritueel, om het zo mindful en bewust mogelijk bereiden van de thee vanuit het hart in een omgeving die daartoe uitnodigt. In elke theeceremonie staan harmonie, respect, zuiverheid en rust centraal.
matcha
Matcha is een poederthee gemaakt van tencha. Tencha is de benaming van de theeblaadjes voordat ze worden vermalen tot poeder. Een dag of 20 à 30 voor de oogst worden de theeplanten afgeschermd met bamboe matten zodat de planten in de schaduw staan. De jonge scheuten die dan groeien bevatten extra veel chlorofyl en extra veel l-theanine en minder tannine. Hierdoor is de smaak veel zachter. Na de pluk worden de blaadjes, die veelal handmatig worden geplukt, gestoomd, afgekoeld en tot poeder vermalen. Pas nadat de Tencha tot poeder is vermalen heet het Matcha.
Matcha drink je dun (Unsucha) of dik (Koicha). Afhankelijk van je smaak. Afhankelijk van de hoeveelheid water die je gebruikt. Matcha bereid men liefst in een keramische kom en met een speciale bamboe klopper (de Chasen). Met het maatschepje doe je de juiste hoeveelheid matcha in de kom. Schenk er water van 60 tot 80 graden bij en klop met de chasen.
De smaak van matcha is moeilijk uit te leggen. Je moet het echt zelf ervaren om erover mee te kunnen praten. Je kan het omschrijven als een mix van groene erwten en jonge theebladeren, inclusief een vleugje umami. Sommige mensen moeten er een beetje aan wennen, anderen zijn onmiddellijk verknocht. Hoe beter de kwaliteit, hoe subtieler en minder bitter de smaak.
Thee zit boordevol waardevolle stoffen voor ons lichaam waaronder vele mineralen zoals kalium, mangaan, fluor, calcium, natrium, ijzer, jodium, magnesium, selenium en zink. Daarnaast zitten in thee een aantal B vitamines en vitamine C. In Matcha zitten ook de in vet oplosbare vitamine K en E.
Daarnaast zit er in thee veel L-Theanine. De L-theanine in matcha zorgt voor een ontspannen geest. Thee bevat ook cafeïne wat zorgt voor een verhoogd concentratie vermogen. Door de combinatie van cafeïne en L-theanine blijf je dus ontspannen en alert.
Daarnaast bevat groene thee (Matcha verhoudingsgewijs het meest) catechinen waarvan het grootste deel EGCG (epigallocatechinegallaat).
EGCG is een krachtig antioxidant en heeft een ontstekingsremmende werking, het bevordert een gezonde darmflora, vermindert psychische en lichamelijke stress, beschermt hart en bloedvaten, heeft een positieve invloed op de glucose- en vetverbranding en heeft een anti-bacteriële en anti-virale werking.
Matcha wordt dus niet voor niets ook 'groen goud' genoemd.
Laat je inspireren en adviseren door het team van Huis de Cat.
eten in japan
Japanners hechten veel waarde aan eten en hoe het gepresenteerd wordt. Ze zeggen ook niet voor niets dat de Chinees met de tong eet en de Japanner met de ogen. Veel Japanse gerechten zijn een mooie mix van smaak en textuur die je zelden in andere keukens vindt. De presentatie van het eten is misschien nog wel mooier. Verse ingrediënten worden met de grootste zorg bereid.
Als je denkt aan eten in Japan denk je gelijk aan sushi, maar er is veel meer. Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees.
Bij Huis de Cat vind je alvast een heleboel typische ingrediënten die je op weg helpen in de Japanse keuken.
Voor fijne recepten kan je op de websites van onze leveranciers terecht.
Lima food
Lima is ontstaan uit de ontmoeting van twee mannen die elkaar inspireerden: de Belg Pierre Gevaert, Lima’s oprichter, en de Japanner Georges Ohsawa, grondlegger van de macrobiotiek. Georges geloofde in de filosofie van Yin en Yang en haar basisprincipe: de harmonie tussen elementen die elkaars tegenpolen zijn maar elkaar tegelijk ook aanvullen.
Geïnspireerd door de ideeën van Georges, besliste Pierre in 1957 om Japans geïnspireerde producten op de Europese markt te brengen. Zo werd het merk Lima geboren. Lima, genoemd naar de vrouw van Georges.
Lima Food wordt bij Huis de Cat vertegenwoordigd door haar (soja)sauzen en miso, haar smaakmakers en haar rijstwafels.
Lima streeft naar harmonie. Harmonie met jezelf, harmonie met de anderen en harmonie met je omgeving.
Bij Lima is plantaardige, biologische voeding de basis voor een gezonde levensstijl en de start van harmonie met jezelf. De zoektocht naar harmonie is iets persoonlijks. Daarbij luister je naar je lichaam, je specifieke noden (zoals lactose- of glutenvrije voeding), je voorkeuren, je levensstijl… Lima helpt je op weg met producten van hoge kwaliteit, die plantaardig en 100% biologisch gecertificeerd zijn.
Respect voor de natuur zit in het hart van Lima. 'Diversiteit stimuleren en respecteren betekent een verrijking voor ons leven en is essentieel om een betere wereld te creëren voor iedereen.' Een plantaardig voedingspatroon is een perfecte manier om harmonie te vinden in je voeding en tegelijk zorg te dragen voor onze planeet.
Leven in harmonie met de anderen is ook het respecteren en promoten van diversiteit in brede zin. We kunnen zoveel leren van andere culturen en andere standpunten. Lima neemt je mee op verkenning in de wereld en laat je nieuwe culturele smaken ontdekken. Door hun roots is Lima Food vooral geïnspireerd door Japan.
Zorg voor onze planeet is essentieel voor Lima. Steeds meer in harmonie leven met de omgeving gebeurt door de impact op het milieu te beperken daar waar dat mogelijk is. Bijv. door het aanbieden van steeds meer milieuvriendelijke verpakkingen.
terrasana
TERRASANA = POSITIVE EATING
TerraSana is puur, eerlijk en biologische eten.
40 jaar geleden plantte de Nederlandse Kees Barnhard de zaadjes voor wat nu TerraSana is. Als kruidenierszoon is het hem met de paplepel ingegoten hoe puur proeft en wat biologisch eten met mens en natuur doet. Zijn liefde voor echte voeding zonder toevoegingen is het hart van positive eating. TerraSana past al lang niet meer op het zolderkamertje waar het ooit begon, maar is toch een familiebedrijf van mensen bij wie positive eating in het DNA zit.
TerraSana wil dat biologisch eten voor iedereen een peulenschil wordt! Ze willen je go-to zijn als het aankomt op eten dat nét zo goed is voor jou als voor de aarde. Bij TerraSana houden ze niet alleen van de wereld, ze zien haar ook graag terug op je bord! In het assortiment kun je kiezen uit traditioneel Japans, modern mediterraans, macrobiotisch. Altijd biologisch en bijna altijd vegan. Voor welke keuken je ook zwicht elk product is vrij van onnodige toevoegingen.
De TerraSana partners komen van over de hele wereld. Wat ze kenmerkt is dat ze kleinschalig en lokaal werken met biologische ingrediënten en vasthouden aan tradities waar zij soms generaties lang expert in zijn.
In de serie Japanse producten kiezen ze voor lange fermentaties, want dat zorgt voor de rijkste smaken. Ze werken samen met kleine, traditionele familiebedrijven. Zo houden ze de producten zo authentiek en Japans mogelijk.
Biologische kwaliteit staat voorop. Daarom zijn alle TerraSana producten gecertificeerd met het Europees biologisch keurmerk, streng gecontroleerd door de onafhankelijke toezichthouder Skal. Zo weet je dat bio ook écht bio is.
Van TerraSana vind je bij ons noodles en ramen, zeewier en sushirijst, bindmiddel en smaakmakers.
in de kijker: Ginkgo Biloba
De Ginkgo biloba of Japanse notenboom is een van de oudste levende boomsoorten op aarde (circa 300 miljoen jaar). Deze boomsoort was er dus al voordat dinosauriërs onze aarde bevolkten.
Je herkent de Japanse notenboom aan zijn typische blad. Het blad is uniek in de plantenwereld door zijn waaiervormige en tweelobbige bladvorm. In het najaar kleurt de Ginkgo prachtig goudgeel.
De Japanse notenboom staat symbool voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven.
In de traditionele Chinese geneeskunde wordt ginkgoblad al meer dan 5000 jaar gebruikt om de gezondheid te ondersteunen.
Ginkgo is gekend omwille van haar positieve werking op het geheugen. Ze draagt bij tot een normaal intellectueel vermogen en helpt meer bepaald ouder wordende personen scherp van geest te blijven.
Laat je inspireren en adviseren door het team van Huis de Cat.