Kaneel: Cassia of Ceylon?
Kaneel is al lang een heel populaire specerij, die zeker in de herfst en winter gegeerd is om haar lekkere, verwarmende smaak. Denk maar onze speculaas / speculoos of de kaneelbroodjes uit Noord-Europa.
Bovendien is kaneel niet alleen een smaakmaker in de keuken, maar blijkt het ook gezondheidsvoordelen te hebben. Zo helpt het o.a. je bloedsuiker te reguleren en heeft het ook anti-inflammatoire eigenschappen.
Kaneel bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom, verkocht als stukjes gedroogde, opgerolde schors (“stokjes”) of gemalen tot een poeder.
Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat niet alle kaneel hetzelfde is! Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste zijn de ceylonkaneel of echte kaneel (Cinnamomum verum / zeylanicum) en de cassia (Cinnamomum cassia / aromaticum).
Cassia kaneel is commercieel de meest voorkomende vorm omdat deze het goedkoopst is. Koop je kaneel in de supermarkt, kaneelthee of speculoos, dan is het altijd de cassia variant. Staat er niets vermeld op het potje dat je koopt? Dan is het zeker cassia.
Behalve smaakverschillen (ceylon is zachter en delicater dan cassia), is er echter wel een belangrijk nadeel van de cassia kaneel. Deze kan immers tot 5% aan coumarines bevatten, een stofje dat bloedverdunnend werkt en bij te hoge inname je lever kan beschadigen. Sowieso wordt geadviseerd om voor volwassenen je inname van cassia kaneel te beperken tot 2 gram = 1 afgestreken theelepel per dag (minder voor kinderen of als je zwanger bent).
Ceylon kaneel bevat nauwelijk coumarines en is dus veel veiliger in gebruik. Zeker als je een kaneelliefhebber bent en dagelijks kaneel gebruikt voor de smaak of de gezondheidsvoordelen. Daarom vind je dus bij Huis de Cat enkel de ceylon kaneel.
Onze kaneel van Cook wordt trouwens biologisch geproduceerd in Madagascar via een eerlijke handel-partnerschap.