voedsel voor je darmen

probiotische voeding

Help je microbioom

Dat een gezond darm microbioom (darmflora) belangrijk is voor je gezondheid, moeten we je wellicht niet meer vertellen. De biljoenen bacteriën die in je darmen huizen, vormen samen met de virussen, schimmels en gisten die hen vergezellen, je microbioom.

Ze helpen niet alleen met je vertering, maar houden ook je darmwand gezond en zorgen voor een vlotte transit. Ze spelen ook een belangrijke rol in je immuunsysteem. Met gezonde darmflora werkt je afweersysteem niet alleen beter, maar verkleint ook je kans op allergieën, auto-immuunziektes en chronische ontstekingen. En de darm-brein connectie is intussen ook bewezen: je microbioom heeft invloed op neurotransmitters die tussenkomen in de communicatie (in 2 richtingen) tussen het centrale zenuwstelsel en het enterisch zenuwstelsel (= van het spijsverteringsstelsel). Een gezonde darm heeft een positieve invloed op je stemming en humeur. 

Hoe je microbioom eraan toe is, ligt aan verschillende factoren: geboorte, genen, leeftijd, omgevingsfactoren, medicijngebruik, stress, …

Een goede nachtrust, voldoende ontspanning, genoeg beweging, … Het draagt allemaal bij aan een gezond microbioom. Maar het allerbelangrijkste dat je zelf in de hand hebt, is je voeding.

De gezonde bacteriën in je darm zijn dol op vezels! Groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen bevatten allerlei types van vezels waar verschillende bacteriestammen dol op zijn.  Variatie in je voeding is daarbij belangrijk om je microbioom veelzijdig te houden. Bepaalde types van vezels zijn de favoriete voedingsbodem voor de “goede” bacteriën (zoals lactobacillen, bifidobacteriën, …) en worden daarom prebiotische vezels genoemd. Topbronnen van prebiotische vezels zijn o.a. haver (ook in muesli en granola), bananen, gerst, uien, asperges, prei, noten, peulvruchten, cichorei, artisjok, schorseneren.

Geraffineerde voeding (vezelarm) met veel suiker en vet geeft het tegenovergestelde effect en voedt voornamelijk de “slechte” bacteriën.

Maar je kan je microbioom nog een extra handje helpen door regelmatig gefermenteerde voeding te eten die vol zit van levende bacteriën.

voedsel voor je darmen

Wat is dat: gefermenteerde voeding?

Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels of gisten gebruikt worden in de productie van een voedingsmiddel. Bekende voorbeelden zijn:

  • Fermentatie met bacteriën: yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi, zuurdesembrood, kaas, natto, …
  • Fermentatie met gisten: gistbrood, bier, …
  • Fermentatie met schimmels: miso, tempeh, sojasaus, …  
  • Soms gebeurt de fermentatie met een combinatie van bijvoorbeeld bacteriën en gist, zoals bij kombucha (SCOBY = Symbiotic culture of bacteria and yeast) 

Door de fermentatie ontstaan stoffen die de zuurtegraad, smaak, geur of het uiterlijk veranderen. Deze fermentatie-processen zijn in de loop van de geschiedenis overal ter wereld in de verschillende eetculturen ontstaan, meestal om de houdbaarheid van voedsel te verlengen. 

Een specifiek type van fermentatie is melkzuurfermentatie waarbij melkzuurbacteriën ingezet worden die de suikers in het basisproduct omzetten in melkzuur waardoor het langer houdbaar en beter verteerbaar wordt. Melkzuurbacteriën (Lactobacillales) behoren tot de belangrijkste bacteriën van de darmflora. Elke dag een portie van melkzuur-gefermenteerde voeding boordevol deze melkzuurbacteriën is dus een gezonde gewoonte om je darmflora gezond te houden. Probiotica, maar dan niet in een capsule.  

 

kimchi complete organics

Melkzuur-gefermenteerde voeding bij Huis de Cat

We zetten graag even op een rijtje welke opties je bij Huis de Cat vindt om elke dag een portie probiotica aan je voeding toe te voegen. De ene is niet beter dan de andere, want telkens worden weer andere stammen van melkzuurbacteriën gebruikt. Variatie is ideaal. En ook als je geen melk verdraagt, zijn er goede alternatieven*.  

 

Gefermenteerde voeding op basis van melk: yoghurt en melk-kefir

Een topper in onze koelkast is de biologische yoghurt van Andechser (gefermenteerd met L.acidophilus en B.bifidum). Heerlijk mild van smaak en daardoor een favoriet bij onze klanten. Ook van Andechser: de melkkefir. Maar eerlijk is eerlijk: als je de allerbeste kefir wil, kies dan voor de Rauw Power kefir, gemaakt van biologische volle rauwe melk.

andechser yoghurt
roos weleda

Gefermenteerde thee: kombucha en water-kefir

Verdraag je geen melk of ben je vegan, dan zijn probiotische drankjes op basis van thee een alternatief. Aan de thee worden dan (fruit)suikers toegevoegd waarop het kefirferment of de kombucha-scoby zich voeden. Het resultaat zijn zurige, licht bruisende drankjes.  Je vindt bij ons de komboecha van het Belgische Irminhildis en de kombucha en aquakefir van Mattisson.

roos weleda
mattisson kombucha kefir

Gefermenteerde groenten

Tot slot mogen we zeker de melkzuurgefermenteerde groenten niet vergeten: vol vezels én melkzuurbacteriën! Traditioneel kennen we bij ons uiteraard de zuurkool. Je vindt bij ons de rauwe gefermenteerde biologische witte kool van Kramer in ons koeltoogje. Maar ben je wat avontuurlijker dan is kimchi (pittige Koreaanse specialiteit op basis van Chinese kool) misschien wel iets voor jou? In ons koeltoogje vind je van Complete Organics biologische niet-gepasteuriseerde kimchi in originele of mildere versie. Geen fan van pittig? Probeer dan hun gefermenteerde bloemkool of bietjes zeker eens!

* PS: even voor alle duidelijkheid: melkzuurfermentatie betekent niet dat er “melk” aan te pas komt. Melkzuurbacteriën komen niet van melk, maar zijn een bacteriesoort die een zuur vormen dat toevallig melkzuur heet.

complete organics kimchi