geneeskrachtige gember

gember: goed voor je gezondheid en een graag geziene gast in de keuken.

 

Van vers, gedroogd of gemalen, over sapjes, allerhande soorten thee tot supplementen en zelfs douchecrème: gember vind je echt overal. Hoe kan het ook anders, gember is tegelijkertijd enorm lekker, verkwikkend én heilzaam.

Gember zoals we die gebruiken is eigenlijk de wortelstok (ondergrondse stengel) van de gemberplant, Zingiber officinalis, familie van de Zingiberaceae.

Met zijn fris aroma en pittige smaak is het een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Oost Azië, maar ook al eeuwenlang in West-Europa gekend. Het is bijvoorbeeld een van de ingrediënten in onze speculaas.

Maar in India en China wordt gember ook al meer dan 6000 jaar gebruikt als krachtig middel tegen allerlei kwalen. Zijn heilzame werking heeft gember te danken aan zijn rijke phytochemie. Zowel vluchtige stoffen die gember zijn uitgesproken aroma en smaak geven, als niet vluchtige stoffen zoals gingerolen, shogaol, paradol, zingiberolen,… maken dat gember een uitzonderlijk positief effect op onze gezondheid kan hebben.

gember tafel

Gember past dus zeker in een gezonde levensstijl en kan op verschillende manieren gebruikt worden:

  • Als specerij in de keuken: je kan zowel de verse geraspte gember gebruiken als gedroogd poeder om je gerechten pit te geven. Niet in alleen in hartige gerechten, maar ook in zoete combinaties past het heerlijk, denk maar aan sinaas-gember confituur. Gedroogde gember is scherper van smaak dan verse gember, dus dat gebruik je wat voorzichtiger.
  • Als gemberthee: ook hier kan je zowel verse als gedroogde (en gekapte) gember gebruiken. Voeg wat honing en citroen toe voor een echt opkikkertje!
  • Als drankje: gebruik gembersap of Gimber om je water te ‘pimpen’ als alternatief voor suikerrijke ginger ale
  • Als snoepje: geconfijte gember of stemgember
  • Gepekelde gember als extra smaakmaker bij bvb sushi
  • Als supplement als je het therapeutisch wil inzetten en niet van de smaak houdt

Naast het culinaire gebruik wordt gember ook al eeuwenlang medicinaal ingezet. En sommige van die toepassingen zijn inmiddels ook al wetenschappelijk onderbouwd.

Het meest gekende en inmiddels ook bestudeerde gebruik is ongetwijfeld dat bij misselijkheid (o.a. wagenziekte, zwangerschapsmisselijkheid, post-operatief,…). Dit gebruik is inmiddels ruim wetenschappelijk aangetoond als effectief en veilig.

Verder heeft gember ontstekingsremmende eigenschappen, fungeert het als anti-oxidant en kan het preventief interessant zijn om de bloedsuikerspiegel goed te houden. Gember heeft mogelijks ook gunstige effecten op het immuunsysteem, wat verklaart waarom we zo graag naar een gember-citroen theetje grijpen als we ons wat ziek voelen.     

Gember is, bij normaal gebruik, ook heel veilig. Hoge doseringen kunnen de maag wat prikkelen of maagzuur geven (net als ander pikante specerijen). Als je zware bloedverdunners (anti-coagulantia) neemt, zijn hoge doseringen ook afgeraden.

Bij zwangerschap is het gebruik van gember tot een dosering van 1000 à 1500 mg per dag aangetoond als veilig bij zwangerschapsmisselijkheid.   

Recept: kokossoep met gember en doperwten

Voor- of lunchgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel milde olijfolie of rijstolie
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 1 rode ui
  • Groentebouillon (van 1 tablet)
  • 4 deciliter kokosmelk
  • 3 bospeentjes
  • 1 kleine rode chilipeper
  • 200 gram doperwten
  • 25 gram pinda’s
  • Sojasaus
  • Verse gember
  • Geroosterde sesamolie

Verhit 1 eetlepel olie in een ruime pan en fruit hierin 2 tenen knoflook, fijngehakt, en 1 rode ui, in ringen, ± 3 minuten op laag vuur.

Voeg 6 deciliter groentebouillon (van 1 tablet) en 4 deciliter kokosmelk toe en breng aan de kook.

Schrap 3 bospeentjes en snijd ze in smalle reepjes. Snijd 1 kleine rode chilipeper in ringetjes.

Voeg wortelreepjes, peperringetjes en 200 gram doperwten (diepvries) toe en kook ± 3 minuten mee in de soep.

Hak 25 gram pinda’s grof en rooster ze in een droge koekepan tot ze kleur krijgen.

Breng de soep op smaak met sojasaus en verdeel over 4 kommen.
Bestrooi met de pinda’s en rasp er verse gember over.
Lekker met een paar druppels geroosterde sesamolie.

Smakelijk!

(Bron: Happinez.nl )

 

Wist je dat…

De latijnse naam Zingiber is afgeleid van het sanskrit shringavera, hetgeen betekent "gevormd als een hertengewei".

Ben je benieuwd naar de voordelen van deze ‘tover’wortel? 
Laat je inspireren in onze webshop www.huisdecat.be of laat je adviseren door het team van Huis de Cat in onze winkel op de Havermarkt.