wilde roos
valentijn
hibiscus thee
rozenknoppen

Roses are red

Roses are red,                                                Violets are blue,                                            Sugar is sweet,
And so are you.

Rozen zijn onlosmakelijk verbonden met de liefde. 14 februari is het Valentijnsdag, het feest van de liefde.  Wil jij je liefde aan iemand tonen? Geef een roos. Of een hartverwarmend geschenk gemaakt van rozen. En natuurlijk mag je ook gewoon lief zijn voor jezelf. 

Rozen worden reeds sinds de oudheid geteeld voor hun schoonheid en geur. Het geslacht Rosa telt in het wild ongeveer 300 soorten en daarnaast heel veel veredelde soorten (cultivars).

Van de bloemblaadjes van de roos wordt via stoomdestillatie de etherische olie van de roos gewonnen. Een bijproduct van dit proces is het rozenwater of het rozenhydrolaat. De olie is vooral gekend om zijn heerlijke harmoniserende geur. Hiervoor wordt meestal de Rosa Damascena of Rosa Centifolia gebruikt.

Na de bloei groeit de bloembodem van de roos uit tot een schijnvrucht: de rozenbottel. Rozenbottels bevatten veel vitamine C en worden vaak gebruikt voor infusie, dus rozenbottelthee, of in confituur.

In de rozenbottel zitten zaden waaruit een vette olie geperst kan worden: deze rozenbottelolie is ook gekend als muskaatroosolie (rosa mosqueta) of wilde rozenolie. Deze olie is rijk aan essentiële vetzuren en vitamines A en E en is daarmee de ideale "anti-ageing" olie van Moeder Natuur.

wilde roos
dr hauschka rozen

Dr. Hauschka rozen


Kostbare etherische rozenolie vind je in de weldadige Dr. Hauschka Rozen producten als Dr. Hauschka RozencrèmeDr. Hauschka Bodycrème Rozen of het Dr. Hauschka Rozen Bad.

Deze etherische rozenolie komt uit Ethiopië. Boer Fekade Lakew kweekt daar in zijn biologisch-dynamische tuin onder meer de damascus-roos. In 2012 distilleerde Fekade – na zeven jaar voorbereiding – de allereerste biologische rozenolie in Afrika. 

rozengeur en maneschijn


De meeste etherische oliën worden verkregen door middel van stoomdestillatie.
Destillatie is een moeilijk proces dat ervaring en constant toezicht vereist. Het proces bestaat erin stoom te laten gaan door een vat gevuld met aromatische planten, bloemen, zaden, hout, enz.
Wanneer de stoom het destillatievat onder geregelde druk verlaat, gaat deze, verrijkt met etherische olie, door een spiraalbuis, waar de stoom condenseert. Aan de uitlaat worden het water en de etherische olie opgevangen in een zogenaamde essencier. Het verschil in densiteit van beide vloeistoffen zorgt voor een makkelijke scheiding van het hydrolaat en de etherische olie. De olie die bovenaan overloopt wordt opgevangen.

Voor de productie van 1 kilo etherische rozenolie zijn er 4000 kilo bloemblaadjes van de Damascusroos nodig! 

destillatie roos
damascus

De Damascus Roos dankt zijn naam aan de hoofdstad van Syrië, maar is een rozensoort die vooral zijn roots heeft in Perzië, het huidige Iran. De roos van Damas groeit aan een stekelige struik (1 à 2 m) die bloeit met dieproze bloemen.

De kostbare essentiële olie van de Damascus Roos heeft een zeer rijke, zoet-bloemige geur. Deze werkt harmoniserend en is ideaal om een romantische sfeer te creëren. 

De olie is zeer sterk antiseptisch en helend. 
De olie is rijk aan essentiële vetzuren en helpt de huid bij het versterken van haar natuurlijke barrièrefunctie. Ze staat bekend vanwege haar verzachtende werking bij littekenweefsel, striemen en pigmentvlekken. 
De olie bevat vitamines A en E, die de eerste tekenen van huidveroudering verzachten. Dankzij haar samenstelling is ze uitermate geschikt voor elke huid (rijpere huid, droge huid, couperose, acne rosacea) die extra energie, bescherming en voeding kan gebruiken.

Helaas is de etherische rozenolie zeer duur en niet heel makkelijk in gebruik want nogal visceus. Gelukkig heeft Huis de Cat tal van zeer zuivere producten waarin de olie zit die wél toegankelijk zijn. 

hibiscus

what's in a name


Hibiscus is HOT! The New York Times stelde in 2022 dat hibiscus dé smaakmaker ging worden.
Dit vitamine C-rijke bloemetje wordt ook wel Chinese Roos genoemd. What's in a name.
Hibiscus komt oorspronkelijk uit de tropen. Vooral in Noord-Afrikaanse landen (Soedan, Egypte), op de Caraïben, in Mexico, China, Thailand en India wordt Hibiscus gekweekt. De Hibiscus wordt niet alleen om haar schoonheid gewaardeerd, maar ook om de aangenaam fruitig zoet-zuur smakende bloemen.
De na drogen dieprode en vlezige bloemkelken worden zowel als groente gegeten, verwerkt in sauzen of jam of gebruikt voor het maken van thee of frisdrank. Verder heeft Hibiscus ook een positieve invloed op de gezondheid  en kan het ondersteunend interessant zijn bij milde vochtretentie, licht verhoogde bloeddruk en blaasinfecties. Natuurlijk wel je huisarts consulteren bij deze klachten!