Maak zelf confituur met weinig of geen suiker

Maak zelf confituur met weinig of geen suiker

 

Wist je dat bij traditionele confituur recepten fruit en suiker in een 1 op 1 verhouding gebruikt worden?

Dus 1 kg suiker voor 1 kg fruit!  Je zou je afvragen waarom want rijp fruit is van nature meestal al zo lekker zoet.

Suiker helpt natuurlijk het “geleren” waardoor de confituur lekker dik wordt. En natuurlijk werkt het ook als een bewaarmiddel, wat vroeger, in pre-koelkast en -diepvries tijden, natuurlijk belangrijk was om de fruitoogst te kunnen verwerken en bewaren voor de herfst en winter. En nu is het natuurlijk ook gewoon een heel goedkoop ingrediënt, wat de industrie natuurlijk extra winst oplevert.  

Maar gelukkig hoeft confituur echt niet zoveel suiker te bevatten!

Je vindt in ons assortiment al de confituren van Fior di Frutta en Saveurs Attitudes waar enkel wat appeldiksap wordt gebruikt.

Maar natuurlijk is het in het fruitseizoen ook gewoon heel leuk en makkelijk om zelf je eigen confituur te maken!

Kies je favoriete fruit en beslis zelf of je minder suiker toevoegt (bijvoorbeeld 250g suiker op 1 kg fruit), wat bijzoet met een zoetstof* (zoals tagatose, stevia, sukrin, …) of appeldiksap, of bij lekker zoet fruit helemaal niets! Proeven, proeven en nog eens proeven is de boodschap!

Het enige probleem dat zich dan stelt is het geleren: je wil natuurlijk geen fruitpuree op je boterham, maar wel een stevigere confituur.

En daar zijn de Marmello geleermiddelen perfect voor! Kies de juiste soort naargelang je keuze:

  • zonder suiker / bijzoeten met zoetstof of appeldiksap: Marmello nr 1
  • met weinig suiker: Marmello nr 2

 

Recept:

Maak het fruit schoon en doe dit in een ruime pan met een bodem water. Breng het fruit langzaam aan de kook. Roer af en toe tot het fruit zachtgekookt is en het water voor een groot deel verdampt. Tip: voeg een beetje citroensap toe. Dit geeft een frisse smaak, zorgt ervoor dat je confituur een frisse kleur houdt en geeft door de aanwezige pectine ook meer binding. Wil je graag een fijne structuur zonder stukjes, dan kan je het fruit mixen als het zachtgekookt is.

Meng het Marmello geleerpoeder met de suiker, zoetstof of het appeldiksap om klonteren te voorkomen:

  • zonder suiker (enkel zoetstof of appeldiksap): gebruik 15 gram Marmello 1 per kilo fruit.
  • met weinig suiker (bv 250g suiker/ kilo fruit): gebruik 1 zakje van 25g Marmello 2 per kilo fruit.  

Meng dit mengsel door de warme vruchtenmassa. Breng het geheel daarna volop aan de kook, steeds roeren. Laat de jam één minuut borrelend doorkoken en haal de pan van het vuur. Vul de potten tot de rand met de kokendhete jam en draai de deksel stevig vast. Laat de potten 10 minuten omgekeerd afkoelen.

Zet de pot weg op een koele donkere plek. Als je geen suiker maar een zoetstof toevoegt, hou je er best rekening mee dat de confituur ook minder lang houdbaar is. Dus best geen jaar-voorraad maken en het potje steeds in de koelkast zetten als het geopend is. Vries eventueel je fruit in om later in het jaar een verse lading confituur te maken.

Je vindt online allerlei spannende fruit- / kruiden- / specerij-combinaties, dus experimenteren kan naar hartenlust.

Zorg ervoor dat je fruit van goede kwaliteit en in seizoen is en dan is het resultaat zeker lekker!  

 

De zoetkracht van zoetstoffen verschilt onderling heel erg! Sommigen zijn zoeter dan suiker en dus gebruik je minder, ander zijn minder zoet. Lees steeds de info op de verpakking en proef, proef, proef.