Door kombu met je gerecht mee te koken, kun je rijst en bonen extra smaak geven. Japanners gebruiken kombu op dezelfde manier als de meeste Europeanen een laurierblaadje gebruiken. Kombu komt van het noordelijke eiland Hokkaido, wat door het koude klimaat dé plek is voor het groeien van kombu.
In kombu zit van nature veel jodium (232,7 mg per 100 g). Hoewel dit op zich een goede stof is, zit er voor sommige doelgroepen (zwangeren, mensen met een schildklieraandoening en kinderen) een bovengrens aan de dagelijkse hoeveelheid. Dit is de reden waarom je kombu niet opeet, maar meekookt.
Kombu is erg geschikt om bouillon van te trekken. Gebruik voor een basisbouillon 2,5 g (5-6 cm) kombu. Spoel de kombu enkele keren goed af en laat het (ca. 15 min.) weken. Gooi het weekwater weg, breng kombu in een pan met 1 liter water in ca. 20 minuten langzaam aan de kook. Verwijder de kombu voordat de bouillon kookt. Evt. shiitake en andere groenten toevoegen. Daarnaast is het erg lekker om een strip kombu met rijst of bonen mee te koken. Eet de kombu niet op.
Allergenen : mogelijk vis, mogelijk weekdieren, mogelijk schaaldieren
Technische omschrijving
Ingrediënten : kombu
Voedingswaarde per 100g
Energie (kJ) | 870 | kJ |
Energie(kcal) | 209 | kcal |
Eiwit totaal | 7,8 | g |
Koolhydraten totaal | 21,5 | g |
Suikers | 0,0 | g |
Vet totaal | 3,0 | g |
Vet verzadigd | 1,1 | g |
Voedingsvezel | 32,7 | g |
Natrium | 2586 | mg |
Jodium | 232700 | mcg |
Zout | 6,6 | g |
Proefdiervrij
Vegetarisch
Veganistisch
Gistvrij
Kosher
Zonder toegevoegde zouten
Zonder toegevoegde suikers
Click & Collect