het grote abc

Huis de cat adviseert je van A tot Z !


In oktober 2023 lieten we je kennismaken met Het Grote Huis de Cat ABC.

Elke dag van oktober, behalve op zondag, stelden we een plant, product, merk of dergelijke aan je voor.
En we startten natuurlijk met de letter A.

Ontdek hier, op social media of in onze winkel dagelijks leuke weetjes,  toffe acties en gezondheidsadvies.

Huis de Cat adviseert je van A tot Z!

ABC Huis de Cat
 
 
Letter A

Abrikoos

 

De abrikoos is oranjegeel, fluweelzacht en geurt verleidelijk. Deze zoete vrucht bevat carotinoïden, vitamine A, B5, C en E, foliumzuur, kalium en koper.

Op basis van de inhoudsstoffen zou de abrikoos eigenlijk een groente genoemd kunnen worden. Geen enkele andere fruitsoort bevat zoveel carotinoïden, mineralen en ballaststoffen.

In de Oriënt worden ook de abrikozenpitten gegeten, op dezelfde manier als amandelen. De buitenpit van de rijpe abrikoos wordt gekraakt en de eigenlijke pit kan dan verder worden gebruikt. Van deze abrikozenpitten wordt onder andere de marsepeinvervanger persipan gemaakt en er wordt ook abrikozenpitolie uit geperst.

Door haar grote rijkdom aan essentiële vetzuren bevat abrikozenpitolie uitzonderlijke, soepelmakende en verstevigende eigenschappen. Abrikozenolie is ideaal om de doffe en vermoeide huid te herstellen. De abrikozenpitolie maakt de huid weer levendig en laat de opperhuid glanzen. De huid krijgt haar energieke uitstraling terug.

Abrikozenpitolie is ook uitstekend geschikt als basis voor essentiële oliën en voor massages.

 

 

Letter B

BERK


De berk staat al eeuwenlang bekend omwille van zijn bijzondere eigenschappen. De Germanen beschouwden de berk zelfs als heilige boom en de plaats waar de godin Freya woonde.

De berkenboom is een ware kampioen wat stofwisseling betreft. Tijdens zonnige lentedagen wordt maar liefst 500 liter vocht doorheen de wortels naar de takken gepompt, om vervolgens via de blaadjes te worden afgegeven aan de omgeving. Dit getuigt van een enorme vitaliteit, die het sterkst voelbaar is in mei en juni. Gedurende deze periode bevatten de jonge blaadjes een enorm hoog gehalte aan saponine en tannine, stoffen met een vochtafdrijvende werking. Bovendien zijn ze dan extra rijk aan flavonoïden. Dit zijn anti-oxidanten die onze cellen helpen beschermen tegen vrije radicalen.

Berkensap en extract van berkenknoppen of berkenblad staan erom bekend de stofwisseling te activeren en het bindweefsel te verstevigen. Perfect voor een natuurlijke reinigingskuur, van binnen én van buiten.

 

 

Letter C

CALENDULA


Calendula, ook bekend als goudsbloem, vind je zowel in medicinale tuinen terug als in siertuinen.
Ooit bedacht een monnik de naam ‘bruid van de zon’, omdat ze met haar kopje gedurende de hele dag de zon volgt. Hierdoor absorberen de bloemblaadjes veel licht en warmte, wat vervolgens wordt omgezet in talrijke actieve bestanddelen. Deze stoffen, waaronder carotenoïden, flavonoïden en essentiële oliën, genezen ontstekingen en stimuleren de aanmaak van nieuw weefsel. Calendula staat daarom vooral bekend om haar herstellende krachten en beschermende, versterkende en verwarmende effect op de huid.

Bij Weleda worden de Calendula-planten in april gezaaid en vormen samen één oranje bloemenzee. Ze groeien snel en bloeien in juni. Op dat moment worden ze ook direct geoogst. De bloem, blaadjes en stengel, worden met de hand geplukt, gereinigd en te drogen gelegd. Daarna worden de verschillende bestanddelen vier weken lang in een mengsel van alcohol en water gelegd. Op deze manier ontstaat er uiteindelijk een sterke tinctuur, die als basis dient voor verdere verwerking in diverse verzorgingsproducten.

Calendula-extract heeft kalmerende eigenschappen en bevordert de regeneratie van de huid. Calendula werkt wondhelend en ontstekingsremmend. Calendula is uitermate geschikt ter verzorging van de rode, geprikkelde en gevoelige huid, zoals bij baby's.

Weleda Skin Food is 100% natuurlijke voeding voor jouw huid. Kalmerende plantextracten van driekleurig viooltje, 100% biologische Calendula en kamille vormen het hart van de unieke Skin Food formule. Driekleurig viooltje brengt je huid in balans, bio Calendula werkt wondhelend en ontstekingsremmend en bio kamille verzacht en brengt je huid tot rust.

 

 

Letter D

DEN


De grove den (Pinus sylvestris) is een majestueuze boom met prachtig groene naalden die soms tot wel 600 jaar oud kan worden. Zowel de schors als de dennennaalden verspreiden de weldadige geur die zo kenmerkend is voor een dennenbos en je letterlijk laat herademen.

Met de etherische olie die met stoomdestillatie uit de dennennaalden wordt gewonnen of andere extracten uit de dennennaald of dennenknop, haal je de weldadige effecten van deze statige boom in huis. 

Traditioneel wordt de grove den ingezet om zijn verzachtende en kalmerende werking op de luchtwegen. Grove den helpt ook om de neus vrij te maken en gemakkelijk te ademen. De geur werkt ook verkwikkend als je een energiedipje hebt. 

 

 

Letter E

Extra Vierge


De meest prestigieuze en beste (olijf)olie is de Extra Virgen (Spaans) ofwel Extra Vergine (Italiaans) of Extra Vierge (Frans). Letterlijk betekent dit 'extra maagdelijk', in de zin van onaangeraakt, onbehandeld en dus puur natuur.

Belangrijk is dat er gebruik gemaakt wordt van lage temperaturen, zonder gebruik van chemicaliën, bij de persing/verwerking van de grondstoffen. Men spreekt van ‘koude persing’. Erg belangrijk, want als er te hoge temperaturen worden gebruikt kunnen er smaakafwijkingen ontstaan en veranderingen in de voedingswaarde.

Om extra vierge te mogen heten, moet olie aan nog strengere normen voldoen, met als belangrijkste criterium dat de zuurgraad onder de 0,8 procent ligt. Als voorbeeld: olijven die gezond aan de boom hangen, hebben een oliezuurpercentage dat lager is dan 0,5 procent. Dus wanneer de olijven voorzichtig behandeld worden tijdens en na het plukken, en de olie zorgvuldig gemaakt wordt (eerste persing), blijft dit percentage zo laag. Pas dan heb je de beste kwaliteit olie die er is.

Onze olijfolie van Emile Noël is biologisch, extra vierge en dus volledig ongeraffineerd en heeft een milde smaak. Ontdek ook de andere plantaardige oliën van Emile Noël met dezelfde kwaliteit.

 

 

Letter F

Fior di Frutta


Fior di Frutta wordt in 1996 op de markt gebracht als een van de merken van het bedrijf Rigoni di Asiago. Fior di frutta zijn fruitbereidingen van het beste biologische fruit, appelsap en pectine. Verwerkt op kamertemperatuur, met volledig respect voor de grondstoffen.

Rigoni di Asiago startte in de jaren 20, dankzij de passie van oma Elisa, met de productie van honing. Het bedrijf groeit decennialang en begint ook andere producten op de markt te brengen. In 1990 wordt er een nieuwe fabriek geopend op de hoogvlakte van Asiago. In 1992 krijgen alle producten het certificaat Biologisch.

Het gamma Fior di frutta omvat ontzettend veel verschillende smaken, van de meest klassieke tot de meest originele en verrassende, allemaal 100% van biologisch fruit.

In onze winkel vind je Fior di frutta Aardbei en wilde aardbei, Abrikoos, Abrikoos, perzik en basilicum, Bosvruchten, Wilde blauwe bosbes, Bramen, Citrusvruchten en gember, Frambozen, Granaatappel, aloë en hibiscus, Kersen, Perzik, Pruim, Rozenbottel, Bittere sinaasappel, Vijgen en Zwarte bes.

Andere producten van Rigoni di Asiago zijn de hazelnootpasta’s van Nocciolata en de honingen van Mielbio.

 

Letter G

Gember


Van vers, gedroogd of gemalen, over sapjes, allerhande soorten thee tot supplementen en zelfs douchecrème: Gember vind je echt overal. Hoe kan het ook anders, gember is tegelijkertijd enorm lekker, verkwikkend én heilzaam.

Gember zoals wij die gebruiken is eigenlijk de wortelstok (ondergrondse stengel) van de gemberplant, Zingiber officinalis, familie van de Zingiberaceae.
Met zijn fris aroma en pittige smaak is het een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Oost Azië, maar ook al eeuwenlang in West-Europa gekend.

In India en China wordt gember al meer dan 6000 jaar gebruikt als krachtig middel tegen allerlei kwalen. Zijn heilzame werking heeft gember te danken aan zijn rijke phytochemie. Zowel vluchtige stoffen die gember zijn uitgesproken aroma en smaak geven, als niet vluchtige stoffen zoals gingerolen, shogaol, paradol, zingiberolen… maken dat gember een uitzonderlijk positief effect op onze gezondheid kan hebben.

Het meest gekende en inmiddels ook bestudeerde gebruik is ongetwijfeld dat bij misselijkheid. Naast de gunstige werking op de maag en spijsvertering, heeft gember ook ontstekingsremmende eigenschappen en is heeft een gunstig effect op het immuunsysteem bij de typische herfst-/winterkwaaltjes.

Kijk ook op onze pagina Geneeskrachtige Gember.

 

Letter H

Haver


De Latijnse naam van haver is Avena Sativa. Avena betekent ‘gezond’ en Sativa betekent ‘gekweekt’. Haver is dan ook een heel gezond graantje: rijk aan oplosbare vezels en een super bron van beta-glucanen die goed zijn voor je cholesterol en je suikerspiegel. De vezels in haver zorgen voor gezonde bacteriën in de darmen en zorgen ervoor dat je bloedsuiker trager stijgt en dat je langer verzadigd bent.

Als ontbijt komt haver meestal als havermoutpap of muesli/granola van havervlokken op tafel. Havervlokken zijn geplette hele gepelde haverkorrels. Om havermout te maken worden de gepelde korrels eerst in stukjes geknipt (havergrutten of steel cut oats) om vervolgens geplet te worden. Havermout is dus kleiner en fijner dan havervlokken. De Schotten maken hun ontbijtpap trouwens traditioneel van de havergrutten voor extra ‘bite’.

De haverkorrels en havergrutten kunnen ook gekookt worden om als graan in een hartig gerecht te gebruiken. En natuurlijk wordt havermeel (gemalen haver) ook gebruikt voor allerlei recepten: haverpannenkoeken, crackers, koekjes, … Dus je hoeft geen haverpap-fan te zijn om van de gezondheidsvoordelen van haver te genieten. Voor inspiratie hoe je haver allemaal kan gebruiken is deze site een aanrader: www.havermoutje.nl

 

Letter I

I just love breakfast


I Just Love Breakfast is een Belgische artisanale bakkerij die zich specialiseert in de productie van granola.

Bij het bakken gaan ze bij I Just Love Breakfast resoluut voor ‘laag en traag’: dat betekent dat ze de granola langer bakken op een lage temperatuur, zodat de natuurlijke smaak van alle ingrediënten bewaard blijft. Zodra de versgebakken granola is afgekoeld wordt deze met zorg verpakt en klaargezet voor alle distributeurs, winkels en klanten.

De favoriet van Huis de Cat is de #5  Pecan Almond Granola.

Deze granola is perfect in balans, subtiel gekruid, voluit krokant en lichtjes gezoet met agave- en ahornsiroop. Met zijdezachte amandelschilfers en knapperige stukken pecannoot als heerlijk extraatje.

Maar ontdek zeker ook de andere smaken! Wat denk je van: Cashew Banana, Rose Berry of 100% Cocoa?

Deze handgemaakte bio granola zorgt voor een portie dagelijks ontbijtgeluk en geeft je alles wat je nodig hebt om energiek aan je dag te beginnen! I just love breakfast!

 

 

Letter J

jeneverbes


De jeneverbes, Juniperus Communis, is een doornige, groenblijvende struik met donkerpaarse bessen die er 3 jaar over doen om te rijpen.

De gedroogde bessen zijn o.a. smaakmaker van zuurkool, vleesgerechten, gin en in Hasselt zijn ze natuurlijk beter gekend als ingrediënt voor de distillatie van jenever.

De jeneverbes heeft een diuretische (vochtafdrijvende) werking. Van de tak met bessen wordt ook een essentiële olie gewonnen die bij uitwendig gebruik interessant is bij stijve en pijnlijke spieren en gewrichten


 

 

Letter K

Koffie


Bijna de helft van de Belgen drinkt ‘s morgens een kopje koffie. Een favoriet opkikkertje om de dag te beginnen. Van een filterkoffie bij het ontbijt tot een latte onderweg of een espresso in de coffee corner op kantoor.

Ooit verguisd door gezondheidsinstituten maakte koffie zijn verdiende comeback naar een plaatsje binnen een gezond voedingspatroon.

Bij Huis de Cat kiezen we resoluut voor de koffie van de Belgische artisanale koffiebranderij Koffie Kàn. Deze branderij uit Wenduine heeft een uniek “slow roast” procedé ontwikkeld dat de natuurlijke suikers en oliën niet verbrandt. Het resultaat zijn heerlijk zachtaardige, verkwikkende artisanale koffies. Ze gebruiken bovendien enkel de beste bonen, enkel 100% Arabica. Wist je dat de Arabica bonen in vergelijking met de Robusta bonen veel lekkerder zijn (zachter en minder bitter) én minder cafeïne bevatten?

Wij trakteren vandaag alvast op een lekker tasje koffie van Koffie Kan én een leuk cadeautje voor wie de koffie koopt.

Meer weten over de koffie van Koffie Kàn? Lees er alles over op onze website. Koffie Kàn bij Huis de Cat.
 

 

Letter L

Lavendel


Lavendel komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. Deze legendarische botanische bloem behoort tot de mint-familie, maar de smaak en het aroma zijn volstrekt uniek.

De naam lavendel (botanische soortnaam Lavendula) stamt af van het Latijnse “lavare” wat “wassen” betekent. Lavendel was immers al honderden jaren populair om in het waswater en parfums te gebruiken omwille van haar heerlijke geur.

In de aromatherapie is lavendel een echte klassieker gebleken.
De essentiële olie brengt het centrale zenuwstelsel tot rust.
De bestanddelen van lavendelolie helpen tegen nervositeit en slapeloosheid.

Ook in de huidverzorging is lavendelolie een echte topper die kalmeert, herstelt, verkoelt en geneest.
Weetje: In feite is de moderne aromatherapie met de behandeling van brandwonden ontstaan. René Maurice Gattefosse ontdekte in 1935 het bijzonder positieve effect van pure lavendelolie op een brandwond.

Wist je dat er veel verschillende soorten lavendel zijn en dat het wel belangrijk is om de juiste soort lavendelolie te gebruiken?
Leer het verschil tussen echte lavendel, spijklavendel en lavandin op onze website of vraag advies aan onze gezondheidsconsulenten. Echte lavendel, spijklavendel of lavandin?

 

 

Letter M

Magnesium


Magnesium (Mg) is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in tal van lichaamsfuncties. Het is van vitaal belang voor de gezondheid van botten, spieren, het zenuwstelsel en het hart. Magnesium is een co-factor voor meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam, waaronder de productie van ATP, een molecuul dat fungeert als de belangrijkste energiebron voor onze cellen.

Top voedingsbronnen van magnesium zijn onder andere donkere bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, noten, zaden, volle granen, peulvruchten, avocado's en sommige soorten vis. Het is belangrijk om voldoende magnesium via de voeding binnen te krijgen. Symptomen van een magnesiumtekort kunnen onder andere spierkrampen, vermoeidheid, prikkelbaarheid, hartritmestoornissen omvatten.

Voor degenen die moeite hebben om voldoende magnesium uit voeding te halen en spanningsklachten zoals vermeld ervaren, kunnen voedingssupplementen een optie zijn. Let op: de ene vorm van magnesium is de andere niet, dus laat je goed adviseren!

 

Letter N

NOTEN


Noten zijn een voedzame en gezonde toevoeging aan je dieet. Ze zitten boordevol essentiële voedingsstoffen, zoals gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.

Noten bevatten enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren, vezels en antioxidanten die o.a. belangrijk zijn voor het behoud van een gezond hart (en bloedvaten). Studies tonen aan dat een klein handje ongezouten noten elke dag helpt het risico op hartaandoeningen te verminderen.

Noten zijn een verzadigend en voedzaam tussendoortje die je bloedsuiker ook niet omhoogjagen. Noten hebben een hoog caloriegehalte, dus het is verstandig om de portiegrootte te beperken om overmatige calorie-inname te voorkomen. Harvard Medical School adviseert om dagelijks 1,5 ons = 42,5 gram noten te consumeren als deel van een gezond dieet.

Kies een verscheidenheid aan noten om optimaal te profiteren van de diverse voedingsstoffen die ze bieden. Walnoten zijn bijvoorbeeld extra rijk aan omega-3-vetzuren, terwijl 2 brazilnoten (paranoten) al je dagelijkse behoefte aan selenium dekken. 
 

 

Letter O

OMega


Omega-vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor de gezondheid van het lichaam.

Ze worden "omega-vetzuren" genoemd vanwege de locatie van hun dubbele bindingen in de koolwaterstofketen, die wordt geteld vanaf het uiteinde van de molecule.
Er zijn verschillende omega-vetzuren:

Omega 3: Omega 3-vetzuren staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen en hebben verschillende gezondheidsvoordelen. De twee belangrijkste soorten omega 3-vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), die voornamelijk in vette vis zoals zalm, makreel en haring voorkomen, maar ook in bepaalde algen. Een ander type omega 3- vetzuur is alfa-linoleenzuur (ALA), dat in plantaardige bronnen zoals lijnzaad, chiazaad en walnoten te vinden is.

Omega 6: Omega 6-vetzuren, zoals linolzuur en arachidonzuur, zijn ook essentieel voor de gezondheid, maar ze hebben de reputatie pro-inflammatoire effecten te hebben als ze in overmaat worden geconsumeerd. Omega 6-vetzuren komen voor in plantaardige oliën zoals arachideolie, maïsolie, sojaolie en zonnebloemolie die in onze voedingsindustrie vaak gebruikt worden, waardoor de verhouding omega 3- versus omega 6-vetzuren vaak verstoord is en wat op langere termijn chronische ontstekingsprocessen in ons lichaam teweegbrengt. Daarom is het zo belangrijk om extra bronnen van omega 3 in onze voeding op te nemen.

Het omega 6-vetzuur gamma-linoleenzuur (GLA), dat bijvoorbeeld in teunisbloemolie en bernagie-olie voorkomt, kan wel interessant zijn ter ondersteuning van het hormonaal evenwicht en bij droge huid met neiging tot eczeem.

Omega 7: Omega 7-vetzuren, ook wel bekend als palmitoleïnezuur, zijn minder bekend dan omega 3- en omega 6-vetzuren, maar hebben ook potentiële gezondheidsvoordelen en een gunstig effect op huid en slijmviezen. Je vindt ze o.a. in duindoornolie, macadamianoten, avocado’s en sommige dierlijke producten zoals vis en schaaldieren.

Omega 9: Omega 9-vetzuren, zoals oliezuur, zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Ze worden niet als essentieel beschouwd, omdat het lichaam ze zelf kan aanmaken. Omega 9-vetzuren worden aangetroffen in olijfolie, avocado's en noten en dragen bij aan een gezond hart- en vaatstelsel.

Het is belangrijk om een evenwichtige verhouding van omega 3-en omega 6-vetzuren in je dieet te behouden, omdat een teveel aan omega-6 vetzuren ontstekingen kan bevorderen. Over het algemeen zijn omega-vetzuren belangrijk voor de algehele gezondheid, met name voor hart- en hersengezondheid, ze kunnen ontstekingen verminderen en bijdragen aan een gezonde huid en hormoonbalans.

Letter P

Propolis


Propolis is een kleverige, wasachtige substantie die bijen maken uit het hars dat ze halen uit knoppen van bomen (in onze contreien vooral populier, berk, vlier, linde …). De bijen mengen dit hars met speekselenzymen, met was en stuifmeel tot propolis, een zoetgeurende kleverige substantie die ze als het ware als “coating” voor de bijenkorf gebruiken.

Propolis is Grieks en betekent zoveel als “voorstad” want bijen gebruiken het om de korf te herstellen, te isoleren en vooral te beschermen tegen binnendringende bacteriën, schimmels, virussen, insecten …

Naargelang de oorsprong varieert de kleur (goudbruin, roodbruin, groen …) en variëren ook de actieve bestanddelen.
Propolis heeft een ingewikkelde samenstelling met o.a. harsen, was, essentiële oliën en mineralen. Door zuivering wordt vooral het actiefste deel van propolis geconcentreerd: de flavonoïden. Het is die synergie van diverse flavonoïden die gunstig kunnen zijn voor onze gezondheid.

Propolis wordt in de vorm van een propolis-extract gebruikt: een maceraat van propolis in alcohol en water. Dit wordt ook verwerkt in andere producten voor inwendig en uitwendig gebruik. Propolis ondersteunt onze weerstand en heeft anti-bacteriële, anti-virale, anti-schimmel effecten.
Daarom wordt propolis specifiek vooral ingezet bij typische winterkwaaltjes (infecties van neus, keel, oren en luchtwegen). Ook bij ontstekingen van de mondholte (zoals aften) en bij herpesinfecties (zoals koortsblaasjes of zona) kan propolis interessant zijn. In sommige gevallen kan propolis ook allergische klachten verminderen.

 

 

Letter Q

Quercetine


De gunstige werking van veel planten berust op hun bijzondere pigmentstoffen: flavonoïden. De “koningin der flavonoïden” is quercetine, een stof die bijdraagt tot de gunstige werking van vlierbessen, cranberries, rode ui, boerenkool, waterkers, groene thee en appels.

Waarom quercetine zoveel voor ons in petto heeft, ligt aan drie belangrijke werkingen:

  • Immunomodulerend: Quercetine versterkt de zwakke weerstand (vooral tegen virussen), maar remt ook een overdreven en onnodige reactie van het immuunsysteem zoals bij allergieën.
  • Antioxidant: Quercetine neutraliseert sterk vrije radicalen, waardoor deze minder schade aan cellen berokkenen.
  • Ontstekingswerend: Quercetine remt op verschillende manieren sterk chronische ontsteking, de wortel van de meeste degeneratieziekten.

 

Letter R

Roos


Rozen worden reeds sinds de oudheid geteeld voor hun schoonheid en geur. Het geslacht Rosa telt in het wild ongeveer 300 soorten en daarnaast heel veel veredelde soorten (cultivars).
Van de bloemblaadjes van de roos wordt via stoomdestillatie de etherische olie van de roos gewonnen. Een bijproduct van dit proces is het rozenwater of het rozenhydrolaat. De olie is vooral gekend om zijn heerlijke harmoniserende geur. Hiervoor wordt meestal de Rosa Damascena of Rosa Centifolia gebruikt.

Na de bloei groeit de bloembodem van de roos uit tot een schijnvrucht: de rozenbottel. Rozenbottels bevatten veel vitamine C en worden vaak gebruikt voor infusie, dus rozenbottelthee, of in confituur.

In de rozenbottel zitten zaden waaruit een vette olie geperst kan worden: deze rozenbottelolie is ook gekend als muskaatroosolie (rosa mosqueta) of wilde rozenolie. Deze olie is rijk aan essentiële vetzuren en vitamines A en E en is daarmee de ideale "anti-aging" olie van Moeder Natuur.

 

 

Letter S

Saffraan


De saffraankrokus, of crocus sativus, die niet in het wild voorkomt, werd al in de oudheid geteeld. Uit deze krokus wordt saffraan gewonnen. Iran is met voorsprong de grootste producent, maar ook binnen Europa wordt er saffraan geteeld, met name in Spanje en Griekenland. Maar ook op kleinere schaal in Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Turkije.
Sinds 2013 is er ook in België (Herentals) een saffraanboerderij.

Saffraan bloeit slechts gedurende circa acht dagen in de herfst met violette bloemen. Elke bloem heeft drie bloedrode stampers en drie gele meeldraden. Deze drie rode stampers zijn de saffraandraden. Ja, je hoort het goed: elke bloem brengt slechts 3 saffraandraden voort! Voor 1kg saffraan heb je tot 150.000 bloemen nodig. Saffraanteelt vraagt dus veel ruimte en de oogst is arbeidsintensief. Saffraan is dan ook een van de meest zeldzame en duurste kruiden ter wereld. Niet voor niets wordt saffraan het rode goud genoemd.

In de keuken wordt saffraan gebruikt om maaltijden een zoete ietwat bittere smaak te geven, en natuurlijk om het eten geel te kleuren. In Europa bekende gerechten zijn Bouillabaisse, Risotto alla Milanese, Zweedse Lussekatter (zoetgebak) en natuurlijk Paella.

Saffraan wordt reeds lang in verschillende culturen gebruikt als een geneeskrachtige plant.

Een saffraanextract kan vaak hulp bieden bij neerslachtigheid en depressiviteit
Meer weten?  https://www.huisdecat.be/nl/content/saffraan

Letter T

Thee


De oorsprong van thee ligt in China, waar het volgens de overlevering meer dan 4000 jaar geleden werd ontdekt. Thee is een ontzettend populaire drank die wordt gemaakt door gedroogde of gefermenteerde bladeren van de theeplant, Camellia sinensis, in heet water te trekken. Thee staat bekend om zijn potentiële gezondheidsvoordelen omdat het rijk is aan polyfenolen: antioxidanten die cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Zwarte thee, groene thee, witte thee en oolong thee zijn allemaal afkomstig van de theeplant Camellia sinensis. maar ze verschillen in verwerking en smaak:

Zwarte thee is volledig geoxideerd, wat resulteert in een donkere kleur en een sterke smaak. Populaire soorten zijn onder andere Assam, Earl Grey en Darjeeling.

Groene thee ondergaat minimale oxidatie. De bladeren worden snel gestoomd of gebakken om oxidatie te voorkomen. Het behoudt zijn groene kleur en heeft een lichtere smaak met grasachtige, vegetale tonen. Japanse groene thee (zoals Sencha, Matcha) en Chinese groene thee (zoals Gunpowder) zijn bekende varianten.

Witte thee ondergaat de minste bewerking. Het bestaat voornamelijk uit jonge bladeren en knoppen die voorzichtig worden gedroogd. Het heeft een subtiele, delicate smaak en bevat over het algemeen minder cafeïne dan zwarte of groene thee.

Oolong thee ligt tussen groene en zwarte thee in termen van oxidatie. Het heeft een breed smaakprofiel, variërend van licht en bloemig tot donker en rokerig, afhankelijk van de mate van oxidatie.

De keuze tussen deze theeën hangt af van persoonlijke voorkeur voor smaak en het gehalte aan cafeïne/theïne. Het theïnegehalte neemt namelijk toe naargelang de graad van oxidatie. Zwarte thee bevat dus over het algemeen het meest theïne en witte thee het minst. Thee wordt ook als milder ervaren dan koffie omdat het L-theanine bevat, een stofje dat een kalmerend effect heeft en de stimulerende effecten van theïne kan verzachten. 

 

Letter U

Ubiquinol


Ubiquinol is de actieve vorm van co-enzym Q10 (CoQ10), een in vet oplosbare verbinding die van nature in het menselijk lichaam voorkomt. CoQ10 is essentieel voor de productie van energie in de cellen en speelt een cruciale rol in de mitochondriën, de energiecentrales van de cellen.

Ubiquinol verschilt van ubiquinon, de geoxideerde vorm van CoQ10, doordat het een extra elektron heeft. Dit extra elektron maakt ubiquinol een krachtige antioxidant. Het beschermt cellen en weefsels tegen oxidatieve stress en schade veroorzaakt door vrije radicalen. Daarom wordt ubiquinol vaak geprezen om zijn potentieel voor het ondersteunen van de algemene gezondheid en het vertragen van het verouderingsproces. Het wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van de cardiovasculaire gezondheid en als een algemene antioxidant.

 

 

Letter V

Vlier


De vlier (Sambucus nigra), met zijn vruchten (vlierbessen) en bloesems (vlierbloesem), staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen en wordt al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde gebruikt.

Het gebruik van vlierbessen en vlierbloesem varieert van het maken van siropen en tincturen tot het brouwen van thee. Ze worden vooral ingezet in het kader van winterse kwaaltjes.

Vlierbessen en vlierbloesem worden vaak geprezen om hun vermogen om het immuunsysteem te ondersteunen. Ze bevatten antioxidanten, zoals vitamine C en bioflavonoïden, die kunnen helpen bij het bestrijden van infecties en het versterken van de afweer van het lichaam tegen ziekten.

Vlierbessen worden ook vaak gebruikt om symptomen van verkoudheid en griep, zoals keelpijn, hoesten en congestie, te verlichten. Ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking en het versnellen van het herstel.

Waar de vlierbessensiroop vooral voor haar gezondheidsondersteunende kwaliteiten gebruikt wordt, geeft een scheutje vlierbloesemsiroop een heerlijke zoete en delicate smaak aan uw aperitief of bruiswater.
 

Letter W

Wondr


WONDR-bars? Dat zijn kwalitatieve verzorgingsproducten die lief zijn voor jou én voor het milieu.

WONDR-bars zijn 100% vrij van plastic. Weg met plastic rommel in de badkamer dus! Gemaakt met de beste, natuurlijke ingrediënten voor jouw huid. Eco-friendly, pH-geoptimaliseerd, zeepvrij en zonder water. En dankzij de unieke vorm van de WONDR-bars kan je genieten van een verzorging en massage in één. Voor een magisch me-time momentje!

WONDR care is een Belgisch bedrijf. Alles wordt zo lokaal mogelijk geproduceerd. De WONDR bars en sticks worden met veel liefde en zorg gemaakt in onze hoofdstad Brussel.
 

 

Letter X

Xylitol


Xylitol, of berkensuiker. is een natuurlijke zoetstof die zich als natuurlijke suikeralcohol in groente, fruit en de schors van o.a. de berkenboom bevindt. Xylitol van Mattisson bijv. is gewonnen uit Europese berken en heeft ongeveer 70% van de zoetkracht van gewone suiker.

Xylitol heeft een glycemische index van 7. De glycemische index (GI) zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Des te lager des te gunstiger voor de bloedsuikerspiegel.

 

Letter Y

Yuzu


Yuzu is een citrusvrucht uit Japan. De smaak lijkt op die van citroen, maar is wat milder en exotischer. Yuzu is onlosmakelijk verbonden met de smaak van de Japanse keuken. Yuzu wordt ook een superfruit genoemd, met dank aan z’n reputatie als bezitter van massa’s vitamine C en antioxidanten.

De frisse en fruitige citrussmaak geeft een subtiele smaak aan vis- en vleesgerechten, gels, mayonaises, vinaigrettes, soepen, sauzen, in cocktails en desserts.

Traditioneel geeft yuzu geur aan een typisch Japans bad. De essentiele olie van de schil geeft een zalig aroma en kan ervoor zorgen dat je het warmer krijgt, minder verkouden wordt of de geest ontspant. Dit wordt yuzuyu genoemd.

Je vindt yuzu ook terug in de gemberdrank Gimber N° 2 Brut.  Dit Gimber gemberconcentraat bevat het perfecte evenwicht tussen de intense citrussmaken van yuzu & citroentijm en de sensatie van gember.

 

Letter Z

Zoethout


Zoethout, Glycyrrhiza glabra, is een kruidachtige plant van de familie der Fabaceae die wel 1,5 meter hoog kan worden.

Als je zoethout zegt, denken velen terug aan het stokje waar je op kunt kauwen. Dit is de gedroogde wortel van de zoethoutplant. In zoethout zit een zoetstof die 50 keer zo zoet is als suiker maar geen nadelige effecten heeft op het gebit. Bij Huis de Cat vind je dit oude "snoepgoed" nog steeds terug. 

Meestal wordt het echter als kruidenthee gedronken. 

Zoethout wordt van oudsher gebruikt om de spijsvertering te vergemakkelijken. De werkzame stoffen helpen de normale werking van de slijmvliezen van maag en dunne darm in stand te houden.

Bovendien heeft deze plant tonische eigenschappen en helpt ze het energieniveau op peil te houden. 

Zoethoutwortel ondersteunt de natuurlijke afweer en verzacht de bovenste luchtwegen bij een luchtweginfectie.

Het sap uit de wortel wordt gebruikt als grondstof voor drop, eventueel samen met het zout salmiak.

De zoetstof in zoethout is glycyrrizinezuur. Dit is een stof die, in hoge doseringen, de bloeddruk verhoogt. Wel een aandachtspunt dus, zeker bij drop: daar ga je net iets makkelijker meer van eten ;-)

Huis de Cat adviseert je van A tot Z .