summer ehbo

ZOMER EHBO tips


Zonnebrand, vervelende beestjes, insectenbeten, een slechte nachtrust, vermoeide benen of pijnlijke voeten...
We kennen allemaal wel van die typische zomerse ongemakjes.
Maar ze kunnen soms zo eenvoudig verholpen worden!

Hier vind je daarom een heleboel tips voor je eigen ZOMER EHBO.  
Huis de Cat adviseert je graag!
 

Een zorgeloze zomervakantie!

1. Cîme Himalaya 29°N-81°E Balsem

 

We kunnen niet anders dan starten met de Himalaya 29°N-81°E Balsem.
De Himalaya Balsem van CîME is jouw reisapotheek in  één tube!
 
Deze universele eerste hulp balsem kan je gebruiken bij allerlei kwaaltjes: insectenbeten, zonnebrand en huidirritaties, vermoeide spieren en stijve gewrichten, bij kloven, schrammen of blauwe plekken, bij vermoeide voeten etc. Het is een echte alleskunnen op basis van chiuri boter en 7 essentiële oliën uit de Himalaya.


Een must have tijdens de zomer!

himalaya balsem

2. verkoeling bij jeuk en irritatie

 

De Kalmerende Aromapic Gel Crème Bio kalmeert jeuk en verlicht irritatie veroorzaakt door insectenbeten en plantensteken. De gel crème van Pranarôm heeft een kalmerend en langdurig verkoelend effect. Hij komt ook van pas bij lichte zonnebrand.
Deze Kalmerende Gel Crème is samengesteld met 100% essentiële oliën van Spijklavendel, Akkermunt, Curcuma Longa, Echte marjolein en Aloë Vera.

 

kalmerende gel creme
chi aloe cooling gel

Ook de Chi Aloë Vera Cooling Gel is een verkoelende gel voor na het zonnen, ontharen of bij insectenbeten of irritatie door de processierups. Deze 100% natuurlijke gel is samengesteld met biologische aloë vera, rozen- en lavendelwater. De gel verkoelt, verzacht en hydrateert. 

anti insecten

3. Buzz off Beestjes!

 

Muggen houden niet van de geur van citronella, citroen-eucalyptus, geranium, lavendel, citroengras... Daarom vind je de etherische oliën van deze planten aan de basis van de natuurlijke muggenwerende producten van Pranarôm.
Voor volwassenen wordt de meggenwerende werking nog versterkt door toevoeging van extra Citriodiol, een component van de citroen-eucalyptus waarvan het bewezen is dat het effieciënt werkt gedurende 7u.
Pranarôm heeft voor elk wat wils in het gamma; een lichaamsspray, lichaamsmelk, een verzachtende gel of een verstuivingsmix. Voor groot en klein.

Heb je last van wespen? Houd ze op een afstand door een 10-tal kruidnagels in een halve citroen of limoen te steken.
Geen citroen in huis? Zet een schaaltje water met kruidnagels op tafel.

Op rustige zomeravonden!

4. verlicht je benen

 

Zware benen, pijnlijke voeten, gezwollen enkels... Klinkt het vertrouwd? Door de warmte zetten je aders uit en wordt je bloed minder makkelijk terug naar je hart gepompt. Je bloedsomloop en lymfesysteem stagneren, waardoor je voeten knellen in je schoenen, je enkels zwellen en je benen zwaar aanvoelen, tintelen of jeuken.

BEWEEG! Lang stilzitten of stilstaan is funest voor je bloedsomloop. Bewegen is de boodschap!
Laten de omstandigheden het niet toe? Dan doen rek- en strekoefeningen je zeker goed.
 

VOETJES OMHOOG. Probeer tussendoor of 's avonds je voeten hoger te leggen dan je billen, zodat je bloed makkelijker kan terugstromen uit je benen. Een kussen onder je voeten of even met je voeten omhoog tegen de muur liggen doen deugd.

WISSELBADEN. Vertroetel je voeten enkele keren per week met een wisselbad. Warm je voeten 5 minuten op in lauwwarm water. Dompel daarna je voeten maximum 30 seconden onder in koud water. Herhaal dit 2 à 3 keer. Eindig met koud water.

VOLDOENDE WATER DRINKEN. Veel drinken als je al vocht vasthoudt? Jawel! Water drinken is erg belangrijk om je lymfesysteem opgehoopt vocht en afvalstoffen te laten afvoeren. Bij warm weer drink je best minimaal 2 liter vocht per dag.

MASSAGE. Verwen je benen en voeten dagelijks met een aangepaste crème. Geef je voeten een mini massage en werk verder naar boven in de richting van je hart. Zachte strijkbewegingen zijn het best. Dit geeft een instant fris en licht gevoel.

KRUIDEN INZETTEN. Planten als witte paardenkastanje, druivenpit, pijnboomschors, toverhazelaar... hebben een gunstig effect op de veneuze circulatie. Heb je vaker last van zware benen en vermoeide voeten? Dan kan je overwegen om een degelijk plantenpreparaat te nemen. Huis de Cat adviseert je graag.

benen
renoplex

Physalis herbal synergie tegen vochtophoping


Physalis Herbal synergies zijn een vorm van complete fytotherapie die het totum van de actieve bestanddelen van de planten bundelt in één hoogactief complex.
Heb je last van dikke benen en voeten? Op zoek naar een middel dat de drainage via de blaas en nieren ondersteunt? ⁣​​​​​​​​

⁣​​​​​​Dan is Physalis Herbal Synergy Renoplex een aanrader.⁣​​​​​​​​ P⁣​​lantendruppels met guldenroede, zachte berk, gewone es, muizenoor en brandnetel dragen o.a.bij tot de eliminatie van water via de nieren.⁣​​​​​​​​

zonneproducten

5. Veilig genieten van de zon

 

Onze huid maakt onder invloed van de zonnestralen vitamine D3 aan, een vitamine die onmisbaar is voor onze gezondheid. Vitamine D3 is belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem, het behoud van sterke botten en tanden en het behoud van sterke spieren
De zon is trouwens een schitterende bron van warmte en licht, die voor het leven op aarde niet weg te denken is. Ze doet de mens dan ook rechtstreeks mentaal en fysiek heel erg deugd.
Maar overmatige blootstelling aan de zon heeft ook nadelen voor je gezondheid: zonnebrand op korte termijn en een verhoogd risico op huidkanker op langere termijn. Teveel blootstelling aan de zon levert, naast roken, ook de meest oxidatieve schade aan je huid op. Hierdoor wordt je huid minder elastisch, droger en verschijnen makkelijker rimpels en pigmentvlekken.

Bescherm jezelf tegen de zon. Zoek de schaduw op als de zon te sterk is. Draag beschermende kledij, inclusief zonnebril en hoedje. En smeer je regelmatig in met een goede zonnecrème.

wat is een goede zonnecrème?

 

Huis de Cat adviseert je graag! Wij raden natuurlijke zonnecrèmes met minerale UV-filters i.p.v. chemische filters aan.  Minerale filters (zink-oxide en titanium-dioxide) dringen niet in de huid en werken als spiegeltjes die de UV-stralen reflecteren. Het enige nadeel is dat ze een witte waas kunnen creëren, vooral dan de crèmes op basis van zink-oxide. Deze laatste zijn voor kinderen wel aanbevolen. Wil je dat witte waasje vermijden, kies dan voor een bescherming met enkel titanium-dioxide. De Biosolis producten hebben we persoonlijk getest op het ontbreken van het witte waasje én ze zijn daarnaast ook waterbestendig. 

zonnecreme

* Zomer ehbo tip van annemie

 

Deze Cicarom zalf of Herstellende Balsem van Pranarôm met o.a. tea tree is ontsmettend en huidherstellend in één. Ideaal voor schaafwondjes, scheerwondjes, huidirritatie en om littekenvorming tegen te gaan!

pranarom herstellende balsem
annemie wouters

6. je Spijsvertering in de war op reis

 

Vakantie kan je spijsvertering nogal in de war brengen. Je maag en darmen worden letterlijk overhoop gehaald doordat je vaak meer eet of op ongewone tijdstippen eet. Ook het eten op reis is vaak anders dan je gewoon bent.
Heb je zwaar getafeld? Of voel je je misselijk en opgeblazen? Kan je moeilijk naar het toilet gaan?

Hieronder in de shop vind je alvast enkele natuurlijke formules die bekend staan voor hun digestieve eigenschappen. 
Huis de Cat adviseert je! 

spijsvertering

7. zomerbloemen in je ehbo-kastje

 

Geniet jij ook zo van die kleurrijke, heerlijk geurende zomerbloemen? De zon straalt en de vieve bloemen geven je een goed gevoel. Niet alleen emotioneel doet deze bloemenpracht je deugd. Ze zorgen ook letterlijk voor je. Merken als Dr. Hauschka, Weleda, Ladrôme, Ortis... zijn zich meer dan bewust van wat de plantenwereld voor ons kan betekenen en hoe de natuur het zelfherstellend vermogen van je lichaam kan ondersteunen en stimuleren.
4 zomerbloeiers die een belangrijke plek innemen in je zomerEHBO:  Echinacea, Arnica, Calendula en Kamille.

 'De aarde lacht in bloemen.' (Ralph Waldo Emerson, 19e eeuws dichter en filosoof)

echinacea

echinacea of rode zonnehoed

 

Het extract van Rode Zonnehoed of Echinacea Purpera wordt uitwendig gebruikt om huidaandoeningen tegen te gaan.
Het extract van de plant bevordert de weerstand en heeft schimmeldodende eigenschappen.

De wetenschappelijk naam van de rode zonnehoed is afkomstig van het Griekse echinos = Igel (egel) hetgeen een treffende beschrijving is van het stekelig uiterlijk van de bloem .

(Bron: Weleda Benelux & Dr. Hauschka Benelux)

arnica

arnica

 

Arnica, oftewel 'valkruid', bevat meer dan 150 actieve ingrediënten. Het is een gewaardeerde geneeskrachtige plant met een herstellende werking op spieren en gewrichten. Arnica helpt ook bij het regenereren van het weefsel en is een goede keuze bij de behandeling van alle soorten wonden als gevolg van een stoot, val, steek of snijden. 

 In lichaamsverzorgingsproducten wordt Arnica-extract verwerkt vanwege het verwarmende en ontspannende effect.

(Bron: Weleda Benelux & Dr. Hauschka Benelux)

calendula

calendula

 

Calendula of Goudsbloem bevat talrijke actieve bestanddelen die ontstekingen helpen genezen en de aanmaak van nieuw weefsel stimuleren.
Calendula staat daarom vooral bekend om haar herstellende krachten en beschermende, versterkende en verwarmende effect op de huid.

Ooit bedacht een monnik de naam ‘bruid van de zon’, omdat ze met haar kopje gedurende de hele dag de zon volgt. Hierdoor absorberen de bloemblaadjes veel licht en warmte, wat zich omzet naar geneeskrachtige stoffen.

(Bron: Weleda Benelux)

kamille

kamille

 

De vier belangrijkste effecten van Kamille zijn het remmen van ontstekingen, ontkrampen, kalmeren en gasvorming tegengaan. Je vindt kamille voornamelijk terug als kalmerend ingrediënt in verzorgingsproducten of als kamillethee die rust geeft of maagklachten verzacht.

De naam kamille is afgeleid van de wetenschappelijke soort-naam Chamomilla, op zich weer afkomstig van het Griekse chamai = op de aarde en melon = appel. Als het ware een op de grond groeiende appel. Als ze tussen de vingers worden fijngewreven ruiken de bloemen inderdaad een beetje naar appel. Een andere wetenschappelijke naam van de echte kamille is Matricaria, afkomstig van het Latijnse matrix = baarmoeder hetgeen aangeeft dat deze geneeskrachtige plant al heel lang gebruikt wordt in de gynaecologie.

(Bron: Weleda Benelux & Dr. Hauschka Benelux)

Loading...

 

De hele zomervakantie wordt dit en andere lijstjes met leuke ideeën aangevuld!

summer feeling

direct naar de webshop: