vraag van de week

Mag je lijnzaad enkel opgewarmd eten?

 

Het meest populaire item uit onze noten-en zaden-afdeling? Dat is met voorsprong lijnzaad!

Niet te verwonderen, want dit eenvoudige en goedkope zaadje is een bom van vezels, omega-3 vetzuren, eiwitten en lignanen (SDG). Als je lijnzaad in een (warme) vloeistof weekt, worden slijmstoffen gevormd die samen met de oplosbare en onoplosbare vezels ideaal zijn voor een gezonde spijsvertering en stoelgang. Dat is dan ook meestal de nr1 reden waarom mensen dagelijks een eetlepel lijnzaad toevoegen aan hun soep, yoghurt of havermout. Maar ook in de keuken is het een dankbaar ingrediënt voor een zaden- & pittenbrood, extra vezels voor je bananenbrood of als eivervanger (“flax egg”).  

Heb je al eens lijnzaad gekocht, dan merkte je misschien al op dat op de verpakking staat “Alleen voor koken en bakken. Niet rauw consumeren.” Wij krijgen dan ook heel vaak de vraag: “Mag je lijnzaad enkel opgewarmd eten?  En waarom?”

De reden van deze vermelding is dat lijnzaad van nature aanwezige plantengifstoffen bevat (cyanogene glycosiden) die zich in het lichaam kunnen omzetten in het toxische cyanide (blauwzuur). Deze zitten onder andere ook in bittere amandelen, vlierbessen, abrikozenpitten en exotische knolgewassen, zoals cassave. Voor rauw lijnzaad is er daarom een advies om dagelijks niet meer dan 28 gram te eten voor een volwassene. Dit komt overeen met 2 tot 3 eetlepels. Voor kinderen tot 20 kilo geldt een maximum van 8 gram per dag. Het koken of bakken van lijnzaad verlaagt de hoeveelheid van deze stoffen flink waardoor het ook in grotere hoeveelheden weer veilig is om te eten.

Dagelijks een eetlepel rauw lijnzaad valt dus ruim binnen de veiligheidsmarge. Wens je meer te gebruiken? dan denk je er misschien best aan om het bijvoorbeeld mee te koken in je havermoutpap of met kokend water te overgieten om het te laten zwellen. Teveel gedoe? Eet een sneetje van ons omega-3 brood bij je lunch!

Sowieso is dé tip bij gebruik van lijnzaad en andere vezels: drink genoeg in verhouding tot je vezelinname!

lijnzaad
lijnzaad koud eten
lijnzaad warm eten
vraag van de week huis de cat