koffiebonen

Bij Huis de Cat kiezen we voor de koffie van de Belgische artisanale koffiebranderij Koffie Kàn. Deze branderij uit Wenduine heeft een uniek “slow roast” procedé ontwikkeld dat de natuurlijke suikers en oliën niet verbrandt. Het resultaat zijn heerlijk zachtaardige, verkwikkende artisanale koffies.
Koffie Kàn kiest resoluut voor de beste bonen, enkel 100% Arabica. Wist je dat de Arabica bonen in vergelijking met de Robusta bonen veel lekkerder zijn (zachter en minder bitter) én minder cafeïne bevatten?

Onze favoriet? Huis de Cat verkiest voor de koffiemachine thuis hun “Suave” (maagvriendelijk). En in de winkel gebruiken we de Carino cups.

Geniet jij ook zo van een lekker tasje koffie?
Probeer dan zeker eens de Koffie Kàn koffies!
 ☕

koffie kan tas
koffie kan
marjolein
slow coffee

Koffie Kàn, artisanale koffiebranderij


AMBACHT:  In de artisanale koffiebranderij van Koffie Kàn draait alles om koffie waar je rustig en ontspannen van geniet. Het is koffie waar je tijd voor maakt, die al je zintuigen prikkelt en je doet stilstaan bij het vakmanschap van de koffiebrander. Koffie Kàn staat voor koffie op ambachtelijke wijze geteelt en verwerkt, met respect voor de natuur én de koffieboer. In de koffiebranderij in Wenduine worden enkel de beste bonen geroosterd. Daarvoor heeft Koffie Kàn een uniek 'slow roast' procédé ontwikkeld dat de natuurlijke suikers en oliën niet verbrandt.

LOKAAL: Koffie Kàn is Marjolein Vermeersch (Marjolein is de dochter van oprichters Johan Vermeersch & Martine Nijsters en stapte begin 1999 in het ouderlijk bedrijf.), haar man Frederik Danneels (Frederik is verantwoordelijk voor de productie. Hij brandt en verpakt de koffie en voert de stringente kwaliteitscontroles uit.) en Céline (Loyale en enthousiaste medewerkster die altijd klaar staat voor de dagelijkse taken bij Koffie Kàn.).
Je vindt de winkel en koffiebranderij van Koffie Kàn in Wenduine. Koffie Kàn bestaat dit jaar 50 jaar!

SMAAK:  Het resultaat is een heerlijk zachtaardige, verkwikkende artisanale koffie op basis van 100% Arabica-koffiebonen. 
Koffie Kàn
zorgt ervoor dat je kunt kiezen uit heerlijke Arabicamélanges, boordevol aroma en met weinig cafeïne. 
De verse koffiebonen en gemalen koffie van Koffie Kàn zijn 100% Arabica koffiebonen. Die groeien op verschillende plantages in Latijns-Amerika waar koffieboeren hun planten en oogst met de grootste zorg en liefde omringen. Dankzij het unieke, slow coffee procédé van de Koffie Kàn koffiebranderij komen de natuurlijke eigenschappen van de bonen perfect tot hun recht. In het assortiment vind je zeker je ding: van mild tot pittig, van royaal tot snedig, van zwoel tot romig. Steeds smaakvol en heerlijk zachtaardig.

koffiebekers

Koffie Kàn!

 

Bijna de helft van de Belgen drinkt ‘s morgens een kopje koffie. Een favoriet opkikkertje om de dag te beginnen. Van een filterkoffie bij het ontbijt tot een latte onderweg of een espresso in de coffee corner op kantoor. Ooit verguisd door gezondheidsinstituten maakte koffie zijn verdiende comeback naar een gezond voedingspatroon.

Koffie bevat naast cafeïne ook vele andere stoffen zoals minerale zouten en natrium. Ook potassium vind je terug in een kopje koffie. Dat is een stof die je bloedvaten beschermt. Maar er zit ook bijvoorbeeld vitamine PP in koffie. Die vitamine helpt je lichaam koolhydraten om te zetten in energie. 

De bekendste stof in koffie is uiteraard cafeïne. Die wordt door de koffieplant zelf aangemaakt als afweermiddel tegen infecties en natuurlijke vijanden. 

Volgens onderzoekers van de de universiteit van Bristol zorgt een kopje koffie - met een dosis cafeïne van 60 mg - ervoor dat we informatie beter opnemen en zelfs fitter worden. Wetenschappers aan de Harvard School of Public Health ontdekten dan weer dat het risico op diabetes type 2 vermindert als je meer dan één kop koffie per dag drinkt. Ook hooikoortspatiënten hebben baat bij een dagelijks koffietje. Cafeïne vermindert immers de werking van histamine, de substantie die allergische verschijnselen veroorzaakt. Cafeïne verhoogt ook de productie van dopamine. Dit hormoon is een echte blijmaker. Dopamine wordt niet voor niets het ‘gelukshormoon’ genoemd. Onze hersenen zien een kopje koffie dus als een beloning. En daar worden we gelukkig van! 
Maar daar stopt het niet! Ziekten zoals Parkinson en Alzheimer worden veroorzaakt door een gebrek aan dopamine. Het Honolulu Heart Program wees zelfs uit dat wie geen koffie drinkt vijf keer meer kans heeft op Parkinson als mensen die vier tot zes koppen koffie per dag drinken. 

De invloed van dat warme “bakje troost” op het menselijk lichaam is dus zeker een hot topic in wetenschapsland. Koffie bevat heel wat goede eigenschappen. Belangrijk is om met mate van koffie te genieten en steeds kwalitatieve koffiemelanges te kiezen. 

Koffie Kàn kiest voor kwalitatieve koffiemelanges op basis van 100% Arabica koffiebonen van plantages uit Latijns-Amerika. Arabica bonen worden op 1000 tot 2000 m boven de zeespiegel verbouwd. Algemeen geldt, hoe hoger de koffieplant groeit, hoe beter de kwaliteit. Kenmerkend aan de Arabica zijn de fijne geur en de milde smaak. Heerlijk zachtaardig dus! Kies jij voor Koffie Kàn dan ondervind je de voordelen van koffie en niet de nadelen.

Laat je inspireren en adviseren door team Huis de Cat. 

(Bron: www.koffiekan.be)

WEETJE: 
Biologische koffie betekent dat er tijdens het verbouwen geen kunstmest, noch chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. In de koffietuinen worden schaduwbomen aangeplant, de bodem tussen de oordeelkundig gespreide aanplant wordt met fijngehakt hout en stro bedekt en er wordt manueel en met de machete gewied.
De koffiebessen worden selectief met de hand geplukt (alleen de rijpe, rode bessen, in twee à drie plukbeurten), daarna worden ze zongedroogd en zuiver verwerkt. De koffiebolsters (het vruchtvlees) worden gecomposteerd en later mengt men daar ook de koffievliesjes onder (het 'pergamino'). Samen met de organische mest van eigen vee uit het gesloten bedrijf dient de compost tot meststof van de koffietuinen.

koffie kan